Nascholing Leefstijlcoach Zorg en Welzijn

Ben jij als leefstijlcoach werkzaam in zorg of welzijn en wil je je rol als leefstijlcoach (beter) integreren in je vak en je werksetting? Dan is de nascholing Leefstijlcoach Zorg en Welzijn echt iets voor jou.

Nog geen leefstijlcoach? Lees hier verder over de volledige, BLCN geaccrediteerde opleiding leefstijlcoach Zorg en Welzijn.

Wat kan ik na de nascholing Leefstijlcoach Zorg en Welzijn?

De nascholing Leefstijlcoach Zorg & Welzijn biedt een leefstijlcoaches uit zorg en welzijn een opleiding die hen in staat stelt om leefstijlcoaching optimaal in te zetten binnen hun eigen rol. Ze weten na de opleiding hoe ze leefstijlcoaching effectief kunnen integreren met hun zorg- en welzijnstaken en kunnen daarmee een verschil maken voor patiënt, cliënt en de organisatie waar ze voor werken. Een belangrijke meerwaarde van de opleiding is dat er een brede blik wordt ontwikkeld vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid.

De doelgroep van de nascholing bestaat uit professionals die al eerder opgeleid zijn tot leefstijlcoach, die op hbo werk- en denkniveau werkzaam zijn in zorg of welzijn en die binnen hun vak in aanraking komen met patiënten/cliënten die er baat bij hebben om hun leefstijl te verbeteren. Dit kan zijn in het kader van herstel, revalidatie, terugvalpreventie of preventie van (verdere of ernstigere) aandoeningen. Om de cliënt te kunnen ondersteunen bij het streven naar zijn eigen gezondheidsdoelen, zal de leefstijlcoach zorg & welzijn domein overschrijdend denken, handelen en samenwerken. Hij kan de cliënt ook ondersteunen bij het coördineren van de begeleiding door meerdere professionals of instanties.

In de nascholing volgt elke cursist een persoonlijk specialisatietraject aan de hand van de CanMEDS systematiek, waarin hij leefstijlcoaching bruikbaar maakt voor zijn vak, rol en organisatiesetting.

Download inschrijfformulier nascholing

Instroomeisen en accreditatie

De opleiding wordt gegeven op hbo-niveau. Een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau op een relevant terrein (binnen zorg en welzijn) is dan ook noodzakelijk voor deelname. Daarnaast moet een erkende opleiding tot leefstijlcoach of vervangende individuele accreditatie zijn afgerond.
Deelname aan de opleiding is alleen mogelijk voor professionals die reeds werkzaam zijn in een van de genoemde drie werkvelden en die regelmatig patiënten of cliënten zien waarbij leefstijlverbetering relevant is.
Werkende computerapparatuur met internetverbinding is noodzakelijk voor deelname i.v.m. e-learning en daarmee een vereiste bij de inschrijving. Accreditatie is aangevraagd bij het kwaliteitsregister Leefstijlcoaches van BLCN/KABIZ.

Medestudenten

De nascholing volg je samen met studenten die de volledige opleiding Leefstijlcoach Zorg en Welzijn volgen. De deelnemers voor de nascholing stromen in wanneer de deelnemers van de volledige opleiding de basisopleiding achter de rug hebben. Op deze manier kunnen alle deelnemers op gelijk niveau starten met hun specialisatietraject van leefstijlcoaching in zorg en welzijn.

Locatie

Lessen op locatie in Amersfoort wisselen we af met online lessen. Daarbij zorgen we uiteraard voor een programma met voldoende afwisseling en ‘weg bij het scherm’-tijd. In het overzicht zijn de lessen op locatie blauw gekleurd. De lesdagen op locatie zijn van 9.30 tot 16.30 uur in de cursusruimte van Visiom aan de Barchman Wuytierslaan 10 in Amersfoort (tegenover station Amersfoort CS). Voor een gezonde (broodjes)lunch wordt gezorgd. Water, koffie en thee krijg je uiteraard zoveel als je wilt. In de lesruimte is gratis WiFi beschikbaar. Online lessen worden gegeven in een beveiligde Zoom-omgeving. Om deel te kunnen nemen ontvang je een link van de docent. Onze docenten zijn gewend om online interactief te werken en er wordt gezorgd voor voldoende afwisseling en pauzes.

Lesdata nascholing Leefstijlcoach Zorg en Welzijn

De nascholing start met een (online) introductie op vrijdag 7 oktober 2022 van 9.30 tot 12.30 uur. Hierna volgen zeven dagdelen online les en drie dagen les op locatie (alle op vrijdag). De eindpresentaties vinden plaats op vrijdag 17 maart 2023. De studiewijzer met alle data wordt rond 1 juni hier op de website geplaatst.

E-learning

De theorie van de opleiding is opgenomen in een e-learning omgeving. Hierdoor kunnen we tijdens de lesdagen op locatie zoveel mogelijk tijd besteden aan training, uitwisseling en reflectie. In de studiewijzer staan de verplichte e-learning thema’s vermeld. Als bonus mag elke deelnemer vijf e-learnings kiezen uit de zestien e-learnings van de basisopleiding Leefstijlcoach Zorg en Welzijn. Zo kun je je eigen kennis opfrissen en verder verdiepen. Er zijn bijvoorbeeld e-learnings op het gebied van slaap & stress, energie & ontspanning of stoppen met roken. De gekozen e-learning modules worden bij aanvang van de opleiding opengezet voor de deelnemer en kunnen in eigen tempo doorlopen worden.

Literatuur

De volgende boeken worden gebruikt als onderdeel van de nascholing:

  • Diagnose transformatie – Philip Idenburg en Monique Philippens – BeBright, 2020
  • Handboek Leefstijlgeneeskunde: de basis voor iedere praktijk – Tamara de Weijer en Maaike de Vries (red.) – Bohn Stafleu van Loghum, 2020
  • Upstream – Dan Health, 2021
  • Wetenschappelijk onderbouwde literatuur op maat, gekozen door student o.b.v. werkpraktijk Wetenschappelijk onderbouwde literatuur op maat, gekozen door student o.b.v. zijn vak en doelgroep(en)

De boeken dien je zelf aan te schaffen of te lenen.

Aanmelding en cursusgeld nascholing Leefstijlcoach Zorg en Welzijn

Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en te e-mailen naar in**@lz********.nl. Je aanmelding is definitief na controle van je AGB code als leefstijlcoach en betaling van het cursusgeld (€ 1.750, geen btw). Naast dit cursusgeld zijn er alleen kosten voor de aanschaf van de genoemde literatuur. Er zijn geen overige kosten.

Download inschrijfformulier nascholing